Testi i gjenit për hapat e spondilitit ankilozues më afër

Jake MyersJanuary 5, 2023

Testi i gjenit për hapat e spondilitit ankilozues më afër

Studiuesit gjithashtu testuan dhe treguan se të dy lokacionet ishin të lidhura me mbipesha të rëndë të fëmijërisë, dhe nga studimet e mëparshme, me BMI të rritur.

Ata sugjerojnë që mund të përfshihen edhe dy variante të tjera. Asnjë nga këto gjene nuk ishte lidhur më parë me mbipesha.

Grant tha për shkak të vendndodhjes së tyre, ne e dimë se tre nga gjenet mund të ndikojnë në biologjinë e zorrëve, por përndryshe ne dimë shumë pak rreth tyre.

Grant tha se gjetjet hapen "rrugë të reja për të eksploruar gjenetikën e mbipeshes së zakonshme të fëmijërisë".

Ka ende shumë punë për të bërë, shtoi ai, por shpresa është që zbulimi "në fund të fundit mund të jetë i dobishëm për të ndihmuar në hartimin e ndërhyrjeve dhe trajtimeve parandaluese të ardhshme për fëmijët, bazuar në gjenomet e tyre individuale" .

Fondet për studimin erdhën nga Instituti Kombëtar i Shëndetësisë në SH.B.A., me mbështetje nga shumë organizata të tjera evropiane, australiane dhe të Amerikës së Veriut.

Shkruar nga Catharine Paddock PhD

  • Obeziteti/Humbja e peshës/Fitnes
  • Pediatri/Shëndeti i Fëmijëve

Testi i gjenit për hapat e spondilitit ankilozues më afër

Një studim i ri ka zbuluar ndryshime natyrore në një enzimë të sistemit imunitar që mund t’i lërë individët të ndjeshëm ndaj sëmundjes inflamatore reumatike spondylitit ankilozues.

Në procedurat e Akademisë Kombëtare të Shkencave, studiuesit nga Universiteti i Southampton në Mbretërinë e Bashkuar përshkruajnë se si ata gjetën enzimën ERAP1 është shumë e ndryshueshme tek njerëzit, dhe kombinime specifike të varianteve gjenden te njerëzit me ankylozim spondiliti.

Kuptimi më i mirë i këtyre variacioneve mund të çojë në një test gjenetik që i ndihmon njerëzit të ndërgjegjësohen për rrezikun e spondilitit ankiloz më herët dhe të përmirësojnë prognozën e sëmundjes, thonë studiuesit.

Spondiliti ankilozues është një sëmundje inflamatore kronike që prek kryesisht nyjet në shpinë. Në raste të rënda, ajo mund të çojë në shkrirje të plotë dhe ngurtësi të shtyllës kurrizore, një gjendje që nganjëherë quhet "shpinë bambu".

Në shumicën e rasteve, spondiliti ankiloze së pari zhvillohet tek të rriturit e rinj të moshës 20-30 vjeç, dhe sëmundja është rreth tre herë më e zakonshme tek burrat sesa tek gratë. Vlerësimet

sugjerojnë deri në 0.5% të njerëzve në SH.B.A. kanë gjendjen, ndërsa në Mbretërinë e Bashkuar, ku është kryer studimi, rreth 200,000 njerëz janë diagnostikuar me të.

Nuk ka kurë për spondilitin ankilozues, megjithëse trajtimi mund të zvogëlojë simptomat dhe dhimbjen. Gjithashtu, sa më herët të diagnostikohet, aq më i madh është shansi për të ngadalësuar përparimin.

Një test gjenetik mund të ‘revolucionarizojë menaxhimin e spondylitit ankilozues’

studiuesit thonë se mund të zgjasë deri në 10 vjet për të diagnostikuar sëmundjen, një test gjenetik mund të revolucionarizojë menaxhimin e Spondiliti ankilozues.

Tim Elliott, bashkë-udhëheqës i studimit dhe profesor i mjekësisë eksperimentale në Southampton, thotë:

"Këto ndryshime natyrore në ERAP1, të cilat normalisht janë të përfshirë në imunitetin e qelizave T, predispozojnë individët ndaj spondilitit ankilozues. Ne kemi zbuluar gjithashtu se si ndryshimet në ERAP1 ndryshojnë funksionin e tij të enzimës – dhe kjo do të thotë se në të vërtetë mund të jetë një objektiv për zhvillimin e ilaçeve të reja për të trajtuar spondilitin ankilozues. "

ERAP1 qëndron për retikulën endoplazmatike aminopeptidazën 1. Një nga funksionet e tij është të prerë proteinat në copa më të vogla të quajtura peptide që mund të njihen nga sistemi imunitar. Nëse sistemi imunitar vendos që ata janë të huaj, ai përgjigjet duke shkaktuar mekanizmin e vetë-shkatërrimit të qelizës së infektuar.

Disa ndryshime në gjenin ERAP1 janë zbuluar se ndikojnë në rrezikun e spondilitit ankilozues, megjithëse dihet pak për efektin e tyre dhe saktësisht se si ato mund të çojnë në sëmundje. Faktorë të tjerë gjenetikë dhe mjedisorë – shumë prej të cilëve janë të panjohur – gjithashtu mendohet se ndikojnë në mundësinë e zhvillimit të gjendjes. > .

Secili person mbart dy kopje të gjenit ERAP1 që kodon për enzimën. Studimi zgjodhi të paktën 13 variante të ERAP1 dhe zbuloi se çifte të caktuara ishin të pranishme në pacientët me spondylit ankilozues që nuk ishin në kontrollet pa sëmundje.

Ekipi nuk u përpoq të shikonte posaçërisht variantet ERAP1 në spondylitin ankylozues – ata po studionin lidhje me kancerin kur i bënë këto zbulime. Ata po vazhdojnë të studiojnë variacione ERAP1 për çdo lidhje me kancerin e kokës dhe qafës.

Në tetor 2014, lajmet mjekësore sot mësuan për një studim që sugjeron, në kundërshtim me atë që shumë shkencëtarë besojnë, faraonët egjiptianë nuk kishin të ngjarë të kishin vuajtur nga spondyliti ankilozues. Duke përdorur skanimet e CT, studiuesit treguan se ka më shumë të ngjarë se ata vuanin nga gjendja degjenerative kurrizore e njohur si hiperostozë skeletore idiopatike difuze (DISH).

  • Sistemi imunitar/Vaksinat
  • Cat 1

‘Gjenetika mund të jetë thelbësore për nivelin e lumturisë së një kombi’

Në vitin 2013, Raporti Botëror i Lumturisë së Kombeve të Bashkuara renditi Danimarkën si vendin me nivelet më të larta të lumturisë. Tani, një ekip nga Mbretëria e Bashkuar ka zbuluar se sa më i afërt të jetë një komb me përbërjen gjenetike të Danimarkës, aq më i lartë është niveli i lumturisë së këtij vendi.

Hulumtimi, nga Qendra e Universitetit të Warwick për avantazh konkurrues në ekonominë globale (CAGE), u drejtua nga Dr. Eugenio Proto dhe Prof. Andrew Oswald. Duke përdorur të dhëna për 131 vende, ekipi përpiloi prova që ishin në përputhje me hipotezën se vendet specifike mund të kenë një avantazh gjenetik kur bëhet fjalë për mirëqenien.

Këto të dhëna përfshinin anketime ndërkombëtare, të tilla si sondazhi botëror i Gallup, Sondazhi i Vlerës Botërore dhe Sondazhet Evropiane të Cilësisë së Jetës. Pas lidhjes së të dhënave ndërkombëtare për distancën gjenetike dhe mirëqenien, Dr. Proto thotë se ata vëzhguan disa rezultate befasuese. Në detaje

në detaje, ai thotë se "sa më i madh distanca gjenetike e një kombi nga Danimarka, aq më e ulët është mirëqenia e raportuar e këtij kombi."

dhe këto rezultate mbetën pasi ekipi u rregullua për ndikime të tjera, të tilla si Prodhimi i Brendshëm Bruto (PBB), kultura, feja, forca e shtetit të mirëqenies dhe gjeografisë.

danez dhe holandisht kanë përqindje më të ulët me versionin e shkurtër të gjenit

Ekipi gjithashtu analizoi hulumtimin ekzistues që sugjeron një lidhje midis mirëqenies mendore dhe mutacionit të një gjeni që ndikon në rimarrjen e Serotonin – një neurotransmetues i lidhur me disponimin.

Dr. Proto shpjegon se megjithëse lidhja debatohet gjerësisht, ata shikuan hulumtime që sugjerojnë variantet e gjata dhe të shkurtra të këtij gjeni-të njohura si 5-HTTLPR-shoqërohen me probabilitete të ndryshme të depresionit klinik.

"Versioni i shkurtër është shoqëruar me rezultate më të larta në neurotizmin dhe kënaqësinë më të ulët të jetës," shpjegon ai.

Hulumtimi i tyre zbuloi se Danimarka dhe Hollanda – të cilat të dy u renditën në Top 5 në raportin e Kombeve të Bashkuara për lumturi vitin e kaluar – kanë përqindjen më të ulët të njerëzve me versionin e shkurtër të gjenit.

Por si mban ky efekt në breza dhe kontinente? Për të hetuar më tej, ekipi përdori të dhëna për mirëqenien e raportuar të amerikanëve dhe më pas u analizua nga kishin ardhur paraardhësit e tyre.

"Provat zbuluan se ekziston një lidhje pozitive e pashpjegueshme midis lumturisë së sotme të disa kombeve dhe lumturisë së vëzhguar të amerikanëve, paraardhësit e të cilëve erdhën nga këto kombe," thotë Prof. Oswald, "edhe pas kontrollit për personal të ardhurat dhe feja. "

‘Markuesit gjenetikë, jo PBB, një ditë do të përdoret për të matur prosperitetin’

Ai shton se gjetjet e tyre kundërshtuan supozimet e tyre origjinale kur filluan projektin dhe shton se "Duket Ka arsye për të besuar se modelet gjenetike mund të ndihmojnë studiuesit të kuptojnë nivelet e mirëqenies ndërkombëtare. "

Duke folur me lajmet mjekësore sot, Prof. Oswald tha:

"Vendet gradualisht po heqin dorë nga qëllimi i PBB-së së lartë dhe po përpiqen të gjejnë një masë më të mirë të mirëqenies njerëzore. Shkenca do të na ndihmojë ta bëjmë atë. Unë mendoj se gjatë dekadave të ardhshme do të shohim që masat biomarker të përdoren në një mënyrë sistematike, dhe shënuesit gjenetikë janë në atë frymë. "

"Por sigurisht, ata nuk shkojnë lart e poshtë çdo vit, në mënyrën sesi bën PBB -ja," shtoi ai. "Por presioni i gjakut dhe rrahjet e zemrës dhe leximet e kortizolit – ato luhaten."

Ai beson duke vlerësuar mirëqenien e kombeve. "

Ekipi shton, megjithatë, se nevojiten më shumë hulumtime në këtë fushë.

Lajmet Mjekësore sot raportuan kohët e fundit për një studim që gjeti miq që nuk janë të lidhur biologjikisht kanë më shumë ADN të përbashkët me njëri -tjetrin sesa me të huajt.

  • Shëndeti publik
  • Kujdesi parësor

Terapia Gen Z: Një përqendrim në shëndetin mendor për një gjeneratë të re

Lindur me teknologji në majë të gishtave të tyre, Gjenerata Z është më e prekshme nga sëmundja mendore sesa gjeneratat e mëparshme-dhe duke marrë parasysh kulturën dixhitale 24/7 të sotme, gjithmonë, nuk është e vështirë të shihet pse. Sipas një studimi të vitit 2018 të kryer nga Shoqata Psikologjike Amerikane, vetëm 45 përqind e Gjeneralit Zers thonë se shëndeti i tyre mendor është i mirë ose shumë i mirë. Ndërkohë, 91 përqind e Gjeneralit Zers raportuan të përjetonin simptoma fizike ose emocionale që lidhen me stresin dhe sëmundjen mendore në vitin e kaluar.

Për fat të mirë, Gjenerali Z është gjithashtu më i mundshëm të kërkojë kujdes shëndetësor mendor. Të rinjtë flasin dhe avokojnë për trajtimin e sëmundjes mendore më shumë sesa në epokat e mëparshme. Më shumë njerëz ndajnë tregimet e tyre në mediat sociale, luftojnë stigmën e shëndetit mendor dhe kërkojnë hapur terapi. Edhe pse Gen Zers janë nën stres të jashtëzakonshëm, shumë po punojnë për të gjetur burime të shëndetit mendor për të përballuar.

Nëse ndiheni të mbërthyer, gjykuar ose nën presion të jashtëzakonshëm, nuk jeni vetëm. Gjenerata Z po përballet me beteja të pashembullta të shëndetit mendor. Në fund të fundit, ne po jetojmë në një epokë të informacionit të menjëhershëm, vlefshmëri të jashtme dhe presion të jashtëzakonshëm për të pasur sukses. Terapia e Gen Z mund t’ju ndihmojë të merrni kontrollin e shëndetit tuaj mendor, të përballoni stresorët e jetës dhe të jetoni një jetë më të lumtur, më të përmbushur.

Arsyet e zakonshme Gen Zers kërkojnë shërbime të shëndetit mendor

Në një shoqëri që ndihet kaq e shpejtë dhe gjykuese, është plotësisht normale të përjetosh beteja të shëndetit mendor. Sidomos kur brezat e moshuar kanë tendencë të portretizojnë të rinjtë si Gjenerata Z në një dritë të veçantë, është e lehtë të filloni të besoni në stereotipe negative të Gjeneralit Z dhe mijëvjeçar. Në krye të të jetuarit në një kulturë që duket se i shtyn shqetësimet e shëndetit mendor të Gjeneralit Z në anën, sfida të panumërta të tjera po përballen me gjeneratën Z, përfshirë këto:

  • Izolimi teknologjik dhe vetmia. Gjenerali Z shpesh konsiderohet brezi i vetmuar. Më shumë njerëz, veçanërisht të rinjtë, kalojnë më pak kohë duke bashkëvepruar personalisht dhe më shumë kohë duke përdorur mediat sociale. Fatkeqësisht, media sociale nuk i plotëson lidhjet kuptimplote brenda personave trurin tonë janë të uritur për shumicën e kohës.
  • Stresi që rrethon ngjarjet aktuale. Nga ndryshimi i klimës dhe klima politike deri tek të shtënat në shkollë, ngjarjet e tanishme të sotme janë të mjaftueshme për të shkaktuar stres të kujtdo. Të rinjtë ndiejnë ndikimin e lajmeve, veçanërisht ato çështje që ndjehen përtej kontrollit të tyre. Ndonjëherë, mund të ndjehet sikur bota po përkeqësohet në vend se më mirë.
  • Ankthi dhe pasiguria. Pandemia Covid-19 mori një numër serioz për shëndetin mendor të Gjeneralit Z. Sipas CDC, një në katër moshë 18- deri 24 vjeç konsideruan vetë-dëmtim gjatë pandemisë-dhe më shumë se gjysma raportuan simptoma negative të shëndetit mendor. Vitet më të mira të gjeneratës Z u ndalën ndërsa jeta e shkollës u zhvendos në mësimin në internet, duke e bërë më të vështirë për të rriturit e rinj të jetojnë një jetë "normale". Më e rëndësishmja, shumë njerëz humbën prindërit, gjyshërit, anëtarët e familjes dhe miqtë gjatë pandemisë Covid-19 dhe u desh të merren me pikëllimin e atyre humbjeve.
  • Pabarazitë racore. Përveç të gjitha luftimeve të shëndetit mendor Përvojë e Gen Zers, raca është një çështje tjetër. Njerëzit me ngjyra, veçanërisht njerëzit e zi, përballen me një sasi të jashtëzakonshme stresi dhe trauma racore për shkak të sfidave të panumërta që paraqet racizmi.

Terapia e personalizuar, e drejtuar nga të dhënat Gen Z

Pavarësisht nëse ndjeheni të peshuar nga stresi kronik ose të mbingarkuar nga ideja për të zgjedhur një rrugë karriere, terapia mund të ndihmojë. Terapia ka të bëjë me sigurimin e një mjedisi të sigurt, mbështetës, ku mund të eksploroni ndjenjat tuaja, të zhvilloni zakone më të shëndetshme dhe t’i jepni përparësi shëndetit tuaj mendor. Mund të ju ndihmojë të mësoni më shumë për veten tuaj si një individ ndërsa ndërmerrni hapa drejt një jete më domethënëse.

Për të gjetur një terapist, arrini një profesionist të shëndetit mendor përmes grupit të terapisë së NYC. Ne e dimë që fillimi i terapisë mund të ndjehet frikësues. Kjo është arsyeja pse ne jemi këtu për t’ju ndihmuar në çdo hap të rrugës, nga caktimi i takimit tuaj të parë deri tek gjetja e terapistit të duhur. Një nga profesionistët tanë me përvojë të shëndetit mendor do t’ju ndihmojë të adresoni shqetësimet tuaja të shëndetit mendor dhe të merrni njohuri të vlefshme për shëndetin tuaj mendor.

Marrja e një CDL me diabetin e tipit 2

Një licencë tregtare e shoferit (CDL) është licencë e shoferit e nevojshme për të operuar kamionë dhe për të përzënë ndërshtetërore. Më parë, njerëzit me diabet mund të mos kenë përmbushur kriteret për të marrë një CDL. Sidoqoftë, ndërsa një person duhet të përmbushë kërkesa të shumta shëndetësore, është e mundur që ata që jetojnë me diabet të bëhen shoferë kamionësh dhe autobusësh.

Para vitit 2003, pati një ndalim të kamionëve për individë me diabet të trajtuar me insulinë, si tip 1 ashtu edhe tipi 2.

Në 2003, Administrata Federale e Sigurisë së Transportit Motor (FMCSA ), agjensia që rregullon industrinë e kamionëve në Shtetet e Bashkuara, filloi një sistem të njohur si Programi i Përjashtimit të Diabetit. Përmes këtij procesi të gjatë, një person me diabet të trajtuar me insulinë mund të marrë një përjashtim për të operuar kamionë të mëdhenj.

Sidoqoftë, në vitin 2018, FMCSA i dha fund programit. Në vend të kësaj, një person që jeton me diabet mund të marrë një certifikatë të një ekzaminuesi mjekësor (MEC), një çertifikim standard i drejtuesve të tjerë duhet të sigurojë për të konfirmuar se ata janë fizikisht në gjendje të operojnë një automjet tregtar.

Klinika e trajtimit të një individi plotëson formularin e vlerësimit duke dëshmuar se ata kanë një regjim të qëndrueshëm të insulinës dhe diabet të kontrolluar siç duhet.

Në këtë artikull, ne diskutojmë se si një person me diabet tip 2 mund të kalojë CDL -në e tyre, çfarë përfshin dhe sa kohë është e vlefshme. Ne gjithashtu sugjerojmë këshilla për ngarje me diabet.

a mundet që një person me diabet tip 2 të kalojë CDL -në e tij?

Pas vendimit të ri nga FMCSA për njerëzit që jetojnë me diabet në https://harmoniqhealth.com/al/ vitin 2018, një person me diabet tip 2 mund të marrë CDL -në e tyre.

Rregulli i ri pasqyron menaxhimin modern të diabetit dhe do të thotë se nuk ka më një përjashtim batanije kundër përdorimit të insulinës.

Më parë, ishte më e vështirë për njerëzit me diabet të trajtuar me insulinë të merrnin CDL-në e tyre. Sidoqoftë, aktvendimi i ri mbështet që njerëzit me diabet mund të operojnë me siguri automjete tregtare.

Sipas rregulloreve të reja, individët me diabet tip 2 që nuk kërkojnë insulinë vetëm duhet të ndjekin udhëzimet e tyre të shtetit për të marrë dhe mbajtur një CDL.

Nëse një person me diabet të tipit 2 kërkon insulinë, ata tani do të duhet vetëm të marrin një MEC për të konfirmuar se kanë një regjim të qëndrueshëm të insulinës dhe janë në gjendje të menaxhojnë gjendjen e tyre.

Categories